אבחון מחלות לכלב או לחתול
חלק חשוב מאד מתהליך האבחון של מחלות כלבים וחתולים הוא ביצוע תהליך מסודר ומושכל של בדיקות דם וכן בדיקות הדמיה כמו: צילומי רנטגן, סריקת אולטראסאונד וסריקת סיטי.
כאשר חתול או כלב חולים הם אינם יכולים לומר לנו מה לא בסדר איתם ואנו צריכים להתחיל בברור של הסיבה למחלתם.
אבחון מחלות בכלב או בחתול: היסטוריה ובדיקה גופנית
השלב הראשון בברור רפואי הוא לקיחת היסטוריה רפואית מפורטת הכוללת את משך המחלה, תסמינים, חומרה, מחלות קודמות, תרופות וכו‘. השלב השני הוא ביצוע בדיקה גופנית יסודית בה נבדקים הכלב או החתול מקצה הזנב עד לקצה הזנב.
לאחר איסוף הממצאים, יבצע הוטרינר הערכה של הנתונים, יצביע על כיווני אבחנה אפשריים וימליץ על המשך בדיקות אבחון או טיפול.
אבחון מחלות כלבים וחתולים: בדיקות דם
פעמים רבות הוטרינר ימליץ על ביצוע בדיקות דם על מנת להגיע לאבחנה מדויקת וכן על מנת לוודא שלא קיימות מגבלות רפואיות אשר ישפיעו על בחירת הטיפול לכלב או לחתול החולים.
לדוגמא, לכלב אשר סובל מכאבי פרקים קשים אך בבדיקת דם מתגלה שתפקוד הכליות או תפקודי הכבד אינם תקינים, ייבחרו תרופות אשר אינם משפיעים לרעה על תפקוד האיברים הנ‘‘ל.
חשוב להבין שבדיקות דם יכולות לתת לנו מידע על בעיות בתפקוד איברים שאינם מתגלים בבדיקה הגופנית.
אבחון מחלות כלבים וחתולים: צילומי רנטגן
בהמשך תהליך האבחון יכול לעלות הצורך בביצוע צילומי רנטגן. למרות האמונה הנפוצה שצילומי רנטגן נועדו על מנת לאבחן שברים בעצמות, צילומי רנטגן יכולים להראות לנו הרבה יותר מכך.
צילומי רנטגן משמשים להערכת מצב הריאות, גודל הלב, גודל איברי הבטן, מצב המעיים ושלפוחית השתן כמו גם מצב עצמות השלד.
על מנת לקבל תמונה מדויקת יש הכרך לצלם כל אזור בעניין (בית חזה, בטן, רגל וכו‘) לפחות משתי זוויות!
כאשר מבצעים צילומים, איכות הצילום משפיעה בצורה דרמטית על יכולת האבחון שלנו. צילום לא איכותי עלול לגרום לפספוס של אבחנות חשובות או לחילופין לקבלת אבחנה שגויה.
חסרונם העיקרי של צילומי רנטגן בכך שהם יכולים להראות לנו רק את צללית האיברים אך לא את ‘‘פנים‘‘ האיברים. בנוסף, אם יש נוזלים חופשיים בחלל הבטן או בית החזה, הצילום ‘‘לא יוכל לחדור‘‘ ולראות דרכם. צילומים נותנים פחות מידע בבעלי חיים רזים במיוחד (גורים) ולא יכולים להראות לנו מה קורה בתוך הגולגולת ובתעלת עמוד השדרה.
לאחר ביצוע הצילומים חשוב שהם יוערכו על ידי וטרינר מנוסה או אפילו רדיולוג מומחה שיעבור על ממצאי הצילומים.
אבחון מחלות כלבים וחתולים: אולטראסאונד
במקביל לצילומי רנטגן, כאשר יש צורך במידע נוסף על איברי הגוף, ניתן להשתמש במכשיר אולטראסאונד על מנת ‘‘לראות את פנים האיברים‘‘.
האולטראסאונד יכול לראות את פנים האיברים בבטן ולתת תמונה על מה שקורה בתוכם כולל זיהו סימני מחלה, גידולים ודימומים פנימיים.
יתרון גדול של האולטראסאונד הוא ביכולתו ‘‘לראות‘‘ גם דרך מים. באולטראסאונד ניתן להעריך גם את תפקוד הלב.
בבדיקות אולטראסאונד ישנה חשיבות מכרעת הן לאיכות מכשיר האולטראסאונד והן למיומנות הרופא המשתמש.
כיום, במרפאות רבות ישנם מכשירי אולטראסאונד המשמשים לתהליכי אבחון. חשוב לזכור שבמצבים מורכבים, יהיה צורך בחזרה על בדיקת אולטראסאונד על ידי רדיולוג מומחה, על מנת לקבל אבחנה מדויקת יותר.
בבית החולים הוטרינרי ‘‘חוות דעת‘‘ נמצאים שני הרדיולוגים היחידים בארץ המחזיקים בתעודת רדיולוג מומחה בינלאומית!
אבחון מחלות בכלב או בחתול: בדיקת סי טי
כאשר כל הבדיקות לעיל עדיין לא הביאו לאבחנה מדויקת, יתכן ויעלה צורך בביצוע בדיקת סי טי.
סי טי מאפשר לנו להעריך גבולות גידולים וכן איתור גרורות מיקרוסקופיות. סי טי גם מאפשר ‘‘לראות‘‘ מה קורה בתוך הגולגולת כשאנו רוצים לראות מה קורה בתוך המוח וכן בעמוד השדרה, באוזן התיכונה ועוד.
בדיקת סי טי מבוצעת ומוערכת על ידי רדיולוג מומחה. בבית החולים הוטרינרי ‘‘חוות דעת‘‘ ישנה יחידת סי טי אשר מופעלת על ידי שני רדיולוגים מומחים.
מחלות כלבים וחתולים: אבחון סופי וטיפול
לאחר שכל המידע האבחוני נאסף, הוטרינר המטפל יאגד את כל החומר לידי אבחנה ברורה ותיכנון טיפול. במידה וגם לאחר כל התהליך האבחוני, האבחנה או הטיפול אינם ברורים לחלוטין, מומלץ להתייעץ עם וטרינר מומחה לרפואה פנימית או מומחה מתחום אחר שאליו מרמזת האבחנה על מנת לתכננן את הטיפול והמעקב ההמשכי.