בדיקה מצילת חיים לחתולים

בדיקה מצילת חיים לחתולים

בדיקת דם פשוטה יכולה לזהות מחלת לב מסכנת חיים בחתולים. הבדיקה מבוצעת במרכז החירום חוות דעת תוך 10 דקות.

מחלת לב בחתולים

מחלת הלב הנפוצה ביותר בחתולים נקראת HCM או בפירוט Hypertrophic Cardiomyopathy. למחלה יש כמה וריאציות שונות אבל בכולם מדובר במחלה של שריר הלב שמתחיל להתעבות וכתוצאה מכך מאבד מגמישותו, יכולת ההתכווצות שלו נפגעת וכושר המילוי של הלב בדם יורד.

סימנים קליניים של מחלת לב בחתולים

מכיוון שחתולי בית מנהלים אורח חיים מאד ‘‘עצלני‘‘ וחסר פעילות גופנית, הם יכולים לחיות גם עם מחלת לב מתקדמת מאד ללא סימנים קליניים. לעתים הסימן הראשון למחלת הלב הינו מוות פתאומי בבית או קריש דם שנשלח לרגליים האחוריות וגורם לשיתוק פתאומי. שיעול אינו סימפטום של מחלת לב בחתולים!

אבחון מחלת לב בחתולים

אבחון מחלת לב בחתולים כולל ראשית כל בדיקה גופנית יסודית אצל הוטרינר לפחות פעם בשנה! הבדיקה צריכה לכלול הקשבה מאד יסודית ללב בחדר שקט, על מנת לזהות איוושות או הפרעות קצב שיכולות לסמן בעיית לב פוטנציאלית. יחד עם זה, לחתולים רבים עם מחלת לב מתקדמת אין שום סימן שניתן לזיהוי ע‘‘י הוטרינר בבדיקה הגופנית.
צילומי רנטגן של בית החזה עשויים לזהות הגדלה של הלב – אך לב מוגדל לא בהכרח מעיד על בעיית לב ולב בגודל תקין לא שולל את האפשרות שישנה בעיית לב. הדרך היחידה לאבחן או לשלול בעיית לב בחתול הינה בדיקת אקו (אולטראסאונד) לב ע‘‘י וטרינר קרדיולוג או רדיולוג מומחה. על מנת לבצע אקו לב לחתול יש צורך לעתים בטשטוש של החתול.

בדיקת דם פשוטה מזהה מחלת לב בחתולים

לאחרונה הפכה לזמינה בדיקת דם פשוטה וזולה שמאפשרת לזהות מחלת לב בחתולים ‘‘בריאים‘‘ ללא תסמינים של מחלת לב. מדובר בבדיקה שמזהה מולקולה מסוימת ProBNP שמיוצרת ע‘‘י תאי שריר הלב בתגובה לעיבוי של הלב ולכן רמתה בדם עולה כאשר יש מחלת לב. הבדיקה בשימוש הומאני כבר שנים רבות, נמצאת בשימוש בכלבים וחתולים בארה‘‘ב כבר כמה שנים וזה עתה הגיעה וזמינה בישראל!

מי בסיכון? מי צריך להיבדק?

מחלת הלב הנ‘‘ל יכולה להתקיים בכל חתול ומופיעה לרוב בגיל צעיר! יחד עם זה, המחלה נפוצה הרבה יותר בחתולים ארוכי שיער ובישראל אנו מזהים לא מעט חתולים מגזע ‘‘רוסי כחול‘‘ שסובלים מהמחלה.
מומלץ לבדוק חתולים מגזעי הסיכון שמיועדים להרבעה לפני שמרביעים אותם, וכן חתולי בית מהגזעים שבסיכון על מנת לזהות את המחלה לפני שמופיעים סימנים (או מוות). בנוסף, חתולים מקבוצת הסיכון שצריכים לעבור פרוצדורה בהרדמה, להתחיל טיפול בסטרואידים או לקבל עירוי נוזלים לוריד (לבעיות רפואיות אחרות) עלולים לפתח כשל לב כתוצאה מהטיפול ולכן כדאי לבדוק אותם לפני ההרדמה או מתן הנוזלים.

מאמרים קשורים