הרעלות חורף – רעל חלזונות ורעל נגד עכברים

מרבית מקרי ההרעלות בעולם הכלבים והחתולים מגיעים למרפאות וטרינריות בחודשי הקיץ, לרוב מדור בחומרי הדברה נגד פרעושים, קרציות ומזיקים אחרים שהושמו על בעלי החיים או שנחשפו אליהם בבליעה בחוץ.
לעומת זאת בחודשי החורף אנו נפגשים בעיקר בהרעלות שנובעות מבליעת רעל נגד עכברים או נגד חלזונות.

כשמגיע החורף והטמפרטורות מתקררות, מכרסמים כמו עכברים וחולדות מחפשים מפלט מהטמפרטורות הקרות ונכנסים מהשדות לבתים 🙁 כתוצאה מכך עולה השימוש בחומרי הדברה נגד מכרסמים אלו וגם כלבים וחתולים נחשפים להרעלות הנ‘‘ל. בנוסף הגעת הגשמים מביאה להתרבות חלזונות שגורמים לעתים נזקים לצמחי גינה ובעלי הגינות משתמשים ברעל שנקרא מתזון להריגת החלזונות וגם אליו נחשפים חיות המחמד בטעות.

רעל נגד עכברים – סימנים ואבחון

הפתיונות נגד עכברים נראים לרוב ככופתיות קטנות בצבע ירוק או ורוד זרחני. הפתיונות טעימים מאד וכלבים וחתולים שמצליחים להגיע אליהם אוכלים אותם בשמחה.

הרעל אינו עובד מיד. במקרים בהם כמות הרעל שנבלע גדולה, סימנים מופיעים תוך 12 שעות במרבית המקרים עוברים מספר ימים בין בליעת הרעל לבין הופעת הסימנים.

רעל העכברים פוגע בחלבוני קרישת הדם של הגוף וגורם לדימומים קטלניים.

סימני הדימום משתנים מחיה לחיה: יכול להופיע דם בשתן, בצואה, דימומים מהאף ומהפה ולעתים דימומים פנימיים (לחלל הבטן, בית החזה, הריאות או המפרקים). כתוצאה מכך גם הסימנים הקליניים משתנים מחיה לחיה ויכולים להתבטא בחולשה כללית, שיעול, צליעה ועוד

האבחון מתבסס על הסימנים הקליניים בתוספת בדיקת דם ספציפית שמודדת את זמן הקרישה של הכלב או החתול. הבדיקה הרגישה ביותר נקראות PT/aPTT אך דורשת ציוד מיוחד. במרפאות רבות ישנן בדיקות פחות רגישות אך זמינות יותר ACT שעדיין מאפשרות אבחנה במרבית מקרי ההרעלה.

רעל נגד חלזונות – סימנים ואבחון

רעל נגד חלזונות מפוזר לרוב בצורת גרגירים קטנים ויכול להישאר פעיל בגינה תקופה של ימים לאחר הפיזור. כלבים וחתולים שמלקקים את הרעל אפילו בכמות קטנה עלולים להיחשף לכמות קטלנית. מדובר ברעל חזק וקטלני!

סימני ההרעלה מופיעים בד‘‘כ באופן מיידי תוך דקות עד שעות בודדות. הסימנים הראשוניים יכללו ריור, הקאות, רעידות שרירים קשות, עליית טמפרטורת גוף, עוויתות ומוות.

האבחון מתבצע לרוב על פי הסימנים הקליניים ומציאת הרעל בקיא או ליד החיה. ניתן לשלוח בדיקת תוכן קיבה או דם לאיתור הרעל אך הבדיקה אורכת מספר שבועות ולחיה הפגועה תוצאות הבדיקה כבר לא משנות.

רעל עכברים – טיפול

במידה ויש חשד לחשיפה לרעל עכברים אך הכלב או החתול מרגישים טוב, ניתן לבצע בדיקת קרישה ובמידה והיא אינה תקינה להתחיל טיפול בכדורי ויטמין K1 למשך תקופה של מספר שבועות.

במידה ובעל החיים נצפה בולע רעל עכברים בטווח של עד שלוש שעות מרגע בליעת הרעל, ניתן לנסות לעורר הקאה ולגרום לו להקיא את הרעל. במידה וההליך מצליח, אין צורך בטיפול נוסף אלא רק מעקב אחר זמני הקרישה של החיה.

במידה ולבעל החיים כבר יש סימני דימום, יש לפנות לטיפול וטרינרי חירומי אשר כולל עירוי של פלזמה (נוזל הדם אשר מכיל את חלבוני הקרישה התקינים מכלב בריא). במקביל מתחילים טיפול בויטמין K1 שאיתו ממשיכים למשך מספר שבועות. הטיפול בויטמין K1 מתחיל להשפיע רק אחרי 12-24 שעות מרגע תחילת הטיפול ולכן בכלב שכבר מדמם, הטיפול בפלזמה הכרחי כדי למנוע החמרת סימנים (עד מוות) בזמן הויטמין מתחיל להשפיע. השפעת הפלזמה היא מיידית. תלוי בגודל הכלב – לעתים יש צורך ביותר ממנת פלזמה אחת. לעתים עקב הדימומים יש צורך גם במתן מנת תאי דם ו/או שאיבת נוזלי דימום מהבטן או מבית החזה. פציינטים מדממים צריכים להישאר מאושפזים תחת השגחת רופא 24/7 תוך מעקב אחר רמות האנמיה, נשימות וזמני הקרישה לפחות ל 24 שעות ולעתים אף יותר מכך.

רעל חלזונות – טיפול

הרעלת מתזון (או בשם החומר הפעיל – מתאלדהיד) דורשת טיפול אינטנסיבי מאד במרכז רפואי אשר מאויש 24/7 עם צוות מקצועי וציוד מתאים.

החיות המורעלות לרוב צריכות הרדמה כללית לפחות לכמה שעות: א. על מנת לבצע שטיפת קיבה להיפטרות מרעל שעדיין נמצא בקיבה. ב. על מנת לתת פחם פעיל דרך צינור קיבה על מנת למנוע ספיגה של רעל שכבר עבר מהקיבה למעיים.
החיות צריכות לקבל תרופות להרפיית שרירים על מנת לעצור את רעידות השרירים ועליית חום הגוף. טיפול נגד עוויתות וכן תמיכה כללית אינטנסיבית למניעת קריסה רב מערכתית – כליות, קרישה, דלקת לבלב ועוד.
חלק מהחיות דורשות לא רק הרדמה אלא אף העלאה על מנשם טיפול נמרץ למשך מספר ימים על מנת לתמוך בתפקודי הגוף עד ליציאת כל הרעל מהגוף.

הרעלות – פרוגנוזה

בכל מקרי ההרעלות, ככל שמאבחנים את ההרעלה מוקדם יותר ומתחילים טיפול ללא שיהוי – סיכויי ההחלמה משתפרים.

במקרי הרעלת רעל עכברים, הפרוגנוזה לרוב טובה מאד ואנו מצליחים להציל את רובם המכריע. המקרים שלעתים לא שורדים, הם אלו שמגיעים עם דימומים קשים לריאות או למח והדימום הורג אותם לפני שהטיפולים מספיקים לעצור את הדימומים.

בהרעלות של רעל חלזונות, הפרוגנוזה נמוכה יותר ועומדת על כ 50%. השרידות תלויה בעיקר בכמות הרעל שנספג לדם עד לתחילת הטיפול והזמן לתחילת טיפול (במקרה הזה אפילו חצי שעה יכולה לעשות הבדל עצום).

בשני המקרים – אבל עוד יותר במקרה של הרעלת מתאזון, מדובר בטיפול מאד אינטנסיבי ויקר שדורש מיומנות גבוהה מאד של רופאי החירום המטפלים, זמינות של ציוד מציל חיים, יכולות ניטור מתקדמות ומנות דם.

מאמרים קשורים