תולעת הפארקים – סימנים אבחון, טיפול ומניעה
תולעת הפארקים או בשמה המדעי ‘‘ספירוסירקה לופי‘‘ מהווה היום את אחת המחלות הנפוצות ביותר שתוקפות כלבים במדינת ישראל.
מדובר בטפיל שמופץ ע‘‘י חיפושיות זבל ממספר מינים אשר מטיילות על האדמה וכאשר כלב בולע חיפושית נגועה (אפילו באופן אקראי תוך כדאי אכילת דשא או ליקוק הקרקע) הוא נדבק בטפיל.
הדבקה והתפתחות הטפיל בגוף
הטפיל (שנמצא בתוך החיפושית) משתחרר בקיבת הכלב ומתחיל לנדוד דרך כלי הדם לושט של הכלב. לאחר מספר שבועות הטפיל מגיע לושט ומתיישב בדופן הושט. הגוף מגיב לנוכחות הטפיל בתגובה דלקתית חריפה ויוצר מעין כדור (גרנולומה) סביב הטפיל. כאשר הטפיל מגיע לבגרות הוא ‘‘קודח‘‘ חור בגרנולומה ומתחיל להטיל ביצים לתוך חלל הושט.
ביצים אלו מופרשות בצואת הכלב הנגוע, חיפושיות הזבל שמפרקות את הצואה בולעות את הביצים וכשכלב נוסף בולע את החיפושית הנ‘‘ל המעגל מתחיל מחדש.
הסימנים הקליניים של ‘‘תולעת הפארק‘‘
הסימנים הקליניים הנראים בכלבים נגועים בטפיל הם רבים ומגוונים ותלויים בשלב המחלה ובמיקום הטפיל בגוף.
הסימפטום האופייני ביותר למחלה הוא פליטות מזון לא מעוכל חוזרות ונשנות בתדירות הולכת ועולה וירידת משקל של הכלב.
לעתים המחלה מלווה בחום גבוה שאינו מגיב לטיפול אנטיביוטי ו/או בספירת כדוריות דם לבנות גבוהה מאד בבדיקת דם.
לעתים כלבים מפתחים מפרצת (קרע) בעורק בבטן או בית החזה ומתמוטטים תוך דקות בודדות (מרבית המקרים הללו מתים באופן מהיר מאד למרות שלכאורה נראה שמדובר בכלב בריא לחלוטין).
בחודשים האחרונים אנו נתקלים ביותר ויותר מקרים בהם הטפיל נודד לחוט השדרה וגורם לפגיעות עצביות בגפיים – לעתים עד כדי שיתוק מלא.
אבחון מחלת תולעת הפארק
האבחון של מחלת תולעת הפארקים מורכב ועלול לדרוש החל מבדיקת צואה פשוטה, דרך צילומי רנטגן של בית החזה, בדיקות אנדוסקופיה של הושט ולעתים גם בדיקת CT של בית החזה ו/או דיגום של נוזל חוט שדרה (CSF).
הטיפול במחלת תולעת הפארק
הטיפול במחלה תלוי בשלב המחלה. במרבית המקרים הטיפול הוא תרופתי (בהזרקה) באופן אינטנסיבי.
כאשר יש דימום פתאומי כתוצאה מקרע (אנוריזמה) בכלי גדול, יש צורך בטיפול אינטנסיבי כולל מתן עירויי דם למניעת מוות מיידי!
מקרים מתקדמים עלולים לדרוש התערבות כירורגית – במרבית המקרים הפרוגנוזה המצופה טובה אך במקרים אשר מאובחנים בשלב מתקדם הנזק שגרמה התולעת בחלק מהמקרים – בלתי הפיך.
אבחון ‘‘תולעת הפארק‘‘ בבית החולים הוטרינרי
לבית החולים הוטרינרי ‘‘חוות דעת‘‘ בבית ברל, מופנים מקרים רבים של כלבים אשר נדבקו במחלה בצורותיה השונות. בבית החולים יש לנו אפשרות לבצע את כל מגוון הבדיקות הנחוצות לאבחון מדויק של המחלה: בדיקה גופנית, צילומי בית חזה, אנדוסקופיית ושט וקיבה (כולל לקיחת דגימות לביופסיה במידת הצורך), סיטי של חוט השדרה ו/או בית החזה וכן בדיקת נאורולוג וביצוע דיגום ואנאליזת נוזל חוט שדרה (CSF) במקרים בעלי מופע עצבי.
כלבים אשר חולים ב‘‘תולעת הפארקים‘‘ מגיעים אלינו מכל הארץ! המחלה כבר אינה מוגבלת לאזור גוש דן, אנו מאבחנים מקרים שמגיעים מאזור באר שבע בדרום ועד איזור חיפה ויוקנעם בצפון.
מניעת הדבקה בתולעת הפארק
הדרך הטובה ביותר להתמודד עם המחלה הינה – מניעה!
הסתובבות עם מחסום לפה בכלבים שנוטים לאכול דברים בחוץ.
מתן זריקות שהורגות את הטפיל בשלב הנדידה מהקיבה לושט (בהתאם למקום המגורים והתנהגות הכלב, מומלץ לתת את הזריקות בין פעם בשלושה חודשים לפעם בחודש).
הקפדה על איסוף צואה של הכלבים למניעת התפשטות הטפיל ברחבי הארץ.