הכשות נחש בכלבים וחתולים

נחשים בטבע ינסו להימנע ממגע עם חיות הבית, והכשת נחש תיעשה רק כמוצא אחרון כאשר חושש הנחש לחייו.כלבים וחתולים מאד סקרניים לגבי זוחלים אלה וכתוצאה מכך הם מוכשים על ידם.

מקום ההכשה הנפוץ בכלבים הוא באזור הפנים, אצל חתולים רב מקרי ההכשה הם בגפיים.

בארצנו כמעט כל ההכשות נגרמות ע‘‘י הצפע הארץ-ישראלי. מרבית ההכשות מתרחשות בשעות הערב והלילה כאשר הנחשים יוצאים לצוד מכרסמים קטנים. ניתן להקטין את הסיכון להכשות ע‘‘י מניעת הסתובבות חופשית של כלבים בשעות הערב והלילה באזורים בהם תפוצת הנחשים גבוהה.

כאשר בעל חיים מוכש הארס גורם לתגובה אלרגית דלקתית חריפה ואיזור ההכשה מתנפח במהירות. המקום בו הנפיחות הגדולה ביותר הוא האזור המוכש אך לעתים (גם אם ההכשה היא בגפיים) מתפתחת נפיחות עזה גם באזור הראש. בנוסף לנפיחות הבולטת לעין מתפתחות גם בצקות פנימיות שעלולות להביא לחסימה פנימית של דרכי הנשימה. לאחר מספר שעות הרעלנים שבארס גורמים לשטפי דם מקומיים ולאחר מספר ימים עלולים להתפתח זיהומים במקום ההכשה. בנוסף לכל אלה, ההכשה גורמת גם לכאב מקומי עז.

אחד הגורמים המשמעותיים ביותר בהכשת נחש היא כמות הארס שנספגה. חשוב לציין כי לא ניתן להעריך את כמות הארס בבדיקה. על פי רוב, הכשות בתחילת עונת ההכשות (סוף האביב) הן קטלניות יותר מכיוון שבלוטות הארס מלאות ומרוכזות מאד לאחר שנת החורף של הנחשים. אך הכשות עלולות לסכן חיים בכל עונה.

חשיבות רבה קיימת לטיפול מיידי על ידי צוות וטרינרי מנוסה ומיומן. הוטרינר יעריך את חומרת ההכשה עפ‘‘י ממצאי הבדיקה הרפואית. הטיפול בהכשה עשוי לכלול עירוי נוזלים, תרופות אנטי-היסטאמיניות או סטרואידים, מתן מנות פלזמה או נסיוב נגד הכשות צפע, אנטיביוטיקה, משככי כאבים וכן מעקב אחרי הפרעות קצב לב ובעיות בלחץ הדם.

אם קיים חשש שכלבך או חתולך הוכש, פנה אלינו מייד.

מאמרים קשורים