וטרינר מומחה לרפואה לכלבים או לחתולים
ד‘‘ר זאב גאנז, מנהל מחלקת החירום בבית החולים הוטרינרי לכלבים ולחתולים ‘‘חוות דעת‘‘ הוא מומחה לרפואת כלבים וחתולים מטעם הקולג‘ האמריקאי לרפואה קלינית של כלבים וחתולים Diplomate American Board of Veterinary Practitioners.
בתור מומחה לרפואת כלבים ד‘‘ר גאנז מקבל הפניות מוטרינרים במרפאות אשר נתקלים במקרי רפואה מסובכים אשר: א. אינם מגיעים לאבחון ברור. ב. מחלות מאובחנות שאינן מגיבות כצפוי לטיפולים.
מהו וטרינר מומחה
וטרינר מומחה הוא וטרינר שסיים מסלול לימודים של שנתיים עד שלוש שנים לאחר סיום הלימודים הוטרינריים, בתחום צר ומסוים של הרפואה הוטרינרית.
ישנם וטרינרים רבים, טובים ואף מצוינים, בעלי נסיון רב בחלק מהמרפאות הכלליות אך הדבר אינו הופך אותם למומחים!
וטרינר מומחה למד במשך שנתיים עד שלוש שנים את תחום התמחותו (רפואה פנימית, כירורגיה, אונקולוגיה, רדיולוגיה, נאורולוגיה ועוד) ובסיום לימודי ההתמחות ישב לבחינות ועבר בחינות התמחות קשות אשר בוחנות את רמת הידע שלו בתחום ספציפי זה.
בארץ, רשאי לקרוא לעצמו ‘‘וטרינר מומחה‘‘ רק מי שהוכר כמומחה ע‘‘י ראש השירותים הוטרינריים. התחזות למומחה – למי שאינו כזה – מהווה עבירה על החוק!
רשימת מומחים מאושרים ע‘‘י השרותים הוטרינריים
האם יש הבדל בין מומחים וטרינריים
ראשית קיימים תחומים שונים של התמחות. וטרינר מומחה לרדיולוגיה כמו ד‘‘ר אבי אבנר וד‘‘ר ורד שוב ב‘‘חוות דעת‘‘ מתמחים במתן שרותי הדמיה כגון אולטראסאונד, וגם סי-טי לכלבים או לחתולים. ד‘‘ר אורנה קריסטל מומחית לאונקולוגיה בבית החולים לכלבים ולחתולים ‘‘חוות דעת‘‘ מתמחה במתן טיפולים לכלבים ולחתולים חולי סרטן. ד‘‘ר יונתן שני, מומחה לכירורגיה (ניתוחים) מתמחה בניתוחים של חתולים וכלבים. ד‘‘ר זאב גאנז מומחה אמריקאי למקרי רפואה של מחלות בחתולים או בכלבים. ד‘‘ר איתי סרוגו בדרכו לסיים את בחינת ההתמחות האחרונה מתוך 5 בנאורולוגיה – טיפול במחלות של מערכת העצבים בכלבים או בחתולים. לאחר קבלת תארי המומחה האירופאי או האמריקאי, הוטרינרים המומחים צריכים לקבל הכרה מטעם השרותים הוטרינרים גם כמומחים ישראלים.
מרבית הוטרינרים המומחים בארץ הם מומחים שלמדו, נבחנו והוסמכו כמומחים מטעם קולג‘ים אמריקאים או אירופאים. ישנם מומחים ‘‘ישראלים‘‘ – בעיקר וטרינרים ותיקים – שקיבלו תארי מומחה בתחומים מסוימים מתוקף נסיונם בתחילת ימי הוטרינריה המקצועית בארץ – ללא ישיבה לבחינות התמחות.
מתי צריך לפנות לוטרינר מומחה?
יש לפנות לוטרינר מומחה בנסיבות הבאות:
1. כאשר לחתול או לכלב ישנה בעיה בריאותית שהוטרינר במרפאה לא מצליח לאבחן לאחר ביצוע בדיקה גופנית ובדיקות אבחון נוספות ומצב החתול או הכלב לא משתפר – או אפילו מחמיר – מומלץ לפנות לייעוץ וחוות דעת נוספת אצל מומחה.
חשוב להבין שברוב המקרים הנ‘‘ל, הבעיה אינה בוטרינר במרפאה הקבועה – שלרוב הוא וטרינר מצוין – אלא בכך שהבעיה מורכבת יותר מאשר בדרך כלל. מסיבה זו, אין בד‘‘כ טעם לפנות לוטרינר אחר במרפאה בעיר או בשכונה אלא לפנות לוטרינר מומחה.
2. סיבה נוספת לגשת לוטרינר המומחה היא כאשר לחתול או לכלב יש בעיה ידועה ומאובחנת אך הוא אינו מגיב מספיק טוב לטיפול. לדוגמה חתול חולה בסכרת שלא מצליחים לאזן לו את רמת הסוכר או כלב עם בעיית כבד או כליות שאינו מגיב לטיפול הרפואי או כלב עם בעיה כירורגית מסובכת שהוטרינר הקבוע לא מצויד בכלים המתאימים או בידע מספיק לטפל בה.
היתרון של וטרינר מומחה בכך שרוב המקרים המגיעים אליו הם מקרים מסובכים בתחום צר זה ולכן יש סיכוי גבוהה שהמומחה כבר נתקל בבעיה דומה או זהה לזו של החתול או הכלב שלכם.
איך פונים לוטרינר מומחה?
במרבית המקרים הוטרינר הקבוע יעלה את הצורך בחוות דעת נוספת בפני הקליינט וימליץ על פנייה לוטרינר מומחה בתחום האמור. הוטרינר ימליץ על מומחה אשר הוא מכיר ומעריך. הוטרינר הקבוע גם יכין לפציינט את כל החומר הרפואי הרלבנטי (היסטוריה רפואית, חיסונים, תוצאות בדיקות שנערכו וכן טיפולים שכבר נוסו) לעיונו של הוטרינר המומחה.
במקרים מסוימים, הבעלים של החתול או הכלב, אשר רואים שמצב החיה שלהם מדרדר, פונים לוטרינר הקבוע בבקשה שיפנה אותם למומחה לחוות דעת נוספת.
חשוב לא לחכות יותר מדי עם הפנייה למומחה מכיוון שבעל החיים המופנה עלול להגיע במצב שכבר לא יהיה ניתן להציל אותו!
הפניות לד‘‘ר גאנז לחוות דעת נוספת לכלב או לחתול
ד‘‘ר גאנז מקבל הפניות – בתיאום מראש – לטיפול במקרי רפואה מסובכים של כלבים או חתולים.
ד‘‘ר גאנז מתעניין במיוחד במקרים אנדקרינולוגיים (בעיות הורמונאליות) של כלבית וחתולים כדוגמת: סכרת, היפראדרנוקורטיסיזם (קושינג), אדיסון, בעיות בלוטת התריס (היפותירואידיזם בכלב והיפרתירואידיזם בחתול) וכן מחלות כליות , בעיות לחץ דם, ומחלות כבד.