חשיבות בדיקות דם בכלבים וחתולים

בדיקות הדם מהוות את אחד מכלי האבחון הבסיסיים והחשובים ביותר של הוטרינר (לאחר קבלת ההיסטוריה הרפואית וביצוע בדיקה הגופנית יסודית) בבואו לאבחן את מחלת החיה או את חומרתה.

בדיקות הדם מאפשרות לסקור את מצב ותפקוד איברים פנימיים שאינם ניתנים תמיד להערכה בבדיקה הגופנית. גם כאשר אנו כבר יודעים מה לא בסדר בכלב או בחתול (דלקת מעיים, קדחת קרציות וכו‘) בדיקות הדם מאפשרות להעריך את חומרת המחלה (כשל כליות, פרוו וכו‘) ובמהלך הטיפול מאפשרות להעריך את קצב השיפור (או ההחמרה) במצב המחלה. בדיקות הדם מאפשרות לנו להעריך טוב יותר את סיכויי בעל החיים הנבדק להתאושש מהמחלה ולעזור לצוות הרפואי ולבעלי החיה לקבל החלטות נבונות לגבי המשך הטיפול בחיה החולה.

לבדיקות הדם מספר מרכיבים עיקריים:

ספירת דם כללית (complete blood count, CBC):

בנוזל הדם ‘‘שטים‘‘ תאי דם שונים וספירת הדם היא למעשה ספירה של תאי הדם השונים. תאי הדם האדומים (red blood cells, RBC) הם למעשה המרכיב בדם שאליו אנשים בד‘‘כ מקשרים את המושג ‘‘דם‘‘. כדוריות הדם האדומות מהוות את המרכיב התאי העיקרי בדם ותפקידן לספק חמצן לרקמות. כדוריות הדם האדומות סופחות אליהן חמצן נקי בריאות (שם הן גם נפטרות מהפחמן הדו חמצני שהן אספו ברקמות) ואח‘‘כ משחררות את החמצן ברקמות ואוספות שוב פחמן דו חמצני.

בספירת הדם האדומה אנו בודקים את מספר הכדוריות האדומות בזרם הדם, את ריכוזן, כמות ההמוגלובין בכדוריות וכן פרמטרים נוספים הקשורות לגודלן ונפחן של הכדוריות. הבדיקה מאפשרת אבחון (או שלילה)של אנמיה, עודף כדוריות אדומות, התייבשות וכן שינויים בצורתן או בגודלן של הכדוריות האדומות.

מכשיר ספירת הדם במרכז החירום (Lasercyte) הינו מכשיר מהמתקדמים ביותר הקיימים היום. המכשיר מסתמך על טכנולוגית לייזר ומאפשר קבלת תוצאות ספירה מלאה ומדויקת בתוך 8 דקות מרגע לקיחת הדגימה מהמטופל. טכנולוגית הלייזר מאפשרת גם מציאה של תאי דם צעירים (reticulocytes) אשר משמעותן חשובה ביותר במצבי אנמיה להערכת הפרוגנוזה של המטופל – תאים אלו לא ניתנים לספירה במרבית מכשירי הספירה האחרים.

תאים נוספים בזרם הדם הם קבוצת תאי הדם הלבנים (white blood cells, WBC). תאי הדם הלבנים מהווים חלק חשוב מהמערכת החיסונית של הגוף המגנה עלינו ממחלות שונות. גם בתוך קבוצה זו ישנה חלוקה לסוגים שונים של כדוריות לבנות בעלות מבנה שונה – וחשוב מכך, תפקידים שונים.

חלק מתאי הדם הלבנים אחראים על לחימה בחיידקים, חלקם על לחימה בנגיפים (וירוסים), חלקם אחראיים על ייצור נוגדנים בעוד אחרים נלחמים בטפילים ובאלרגיות. למספרם הכללי וכן לכמות היחסית של כל קבוצה מתאי הדם הלבנים משמעות רבה בהכוונת הרופא לזיהוי תהליך המחלה המתרחש במטופל.
עלייה (או ירידה) באחת מהקבוצות יכולה לרמוז לנו שהגוף נלחם בזיהום חיידקי, בעיה על רקע אלרגי, בעיה במוח העצם (חוסר או עודף ייצור תאים) ועוד מידע רב על הנעשה בתוך הגוף. מכשיר ה Lasercyte מספק לנו את כל המידע הנ‘‘ל.

קבוצת התאים העיקרית האחרונה היא קבוצת טסיות הדם. טסיות הדם הם למעשה שברים של תא גדול שנקרא megakaryocyte. תא זה מיוצר במוח העצם ועם שחרורו למחזור הדם מתפרק לחלקים קטנים הנקראים טסיות. הטסיות שטות בזרם הדם ומשמשות כמעין ‘‘פלסתר‘‘ ראשוני שחוסם פגיעות קטנות בכלי הדם וחשוב מאד במניעת דימומים. מכשיר ספירת הדם מספק לנו גם ספירה מדויקת של טסיות הדם. נפילה במספר טסיות הדם עשויה להצביע על מחלת קדחת הקרציות ועל מחלות נוספות של המערכת החיסונית.

במקביל לספירת הדם המבוצעת ע‘‘י המכונה, הוטרינר במרכז החירום חוות דעת מבצע גם משטח אשר נבדק ידנית על ידי הוטרינר מתחת למיקרוסקופ על מנת לאשש את ממצאי המעבדה, לחפש נוכחות של טפילי דם וכן במקרים נדירים, לאתר נוכחות של תאים חריגים שאותם המכשיר לא זיהה.

מאמרים קשורים